Water, we kunnen niet zonder! Ik neem je in deze blog mee naar het ontstaan van onze coole 168 custom waterput. 

Ergens in januari 2017, een dag waarop enkele succesvolle jonge ondernemers zich realiseerden hoe mooi het leven toch is, wilden ze de wereld iets terug geven. Hoe dan was de vraag? 

a. Gaan we geld doneren? 
b. Aan wie doneren we geld? 
c. Waar gaat het geld naartoe? 
d. Wat is er echt in de wereld nodig? 
e. Welke groep gaan we helpen? 

Dit zijn allemaal vragen die de revue passeren op het moment dat je zonder kennis een bijdrage wilt leveren aan een betere wereld. Na een middag deskresearch, hadden wij als team besloten om ons te gaan richten op water. Dit was simpelweg vanwege het feit dat er zonder water geen leven mogelijk is.

Mensen voorzien van water was ons nieuwe doel! Hoe nu verder?
We zijn wederom achter google gesprongen en opzoek gegaan naar mogelijkheden om een waterput te doneren. Deze zoektocht bracht ons langs verschillende charities, waaronder Unicef, Cordaid en Stichting – SOS.
Tijdens ons deskresearch viel het ons op dat het lastig was om erachter te komen wat nu de prijs was van een waterput. Goede doelen zijn daar niet transparant in.

Een simpele vraag als: ‘Wat kost een waterput?’ was schijnbaar erg moeilijk voor charities om te beantwoorden.
Wat laat een charity jou dan wel weten? Dat je slechts een kleine donatie hoeft te doen en met vele kleine donaties dan de waterput aanlegt. Wat hebben wij daar aan? Juist, niks!
Er zijn gelukkig uitzonderingen. Partijen die wel transparant zijn en de prijzen vermelden. Maar ik weet niet of wij daar zo blij van worden. Bij het zien van de prijzen voor het aanleggen van een waterput, dachten wij: ’WTF!’
Het was ineens duidelijk waarom de meeste goede doelen niet graag vermelden wat de prijs is van een waterput! Om je een inzicht te geven in wat andere charities rekenen voor het aanleggen van een waterput:

- SOS-Stichting vraagt € 10.000,- (Waterput in Arrabda)
- IHH Nederland vraagt € 2.600,- (waterput in Somalië)
- Doneeractie.nl vraagt € 1.050 (waterput in Tanzania)

Conclusie: We gaan zelf een waterput aanleggen!
Wij hebben onze koffers gepakt en zijn naar Oeganda gevlogen. Wij zijn via relaties en het ministerie van buitenlandse zaken uitgekomen in het gebied Bupadengho. Hier hebben wij prachtige mensen leren kennen en emotionele ervaringen beleefd met de lokale bevolking. Wij waren heel diep onder de indruk. Na gesprekken met de locals besefte we dat al onze ‘problemen’ maar relatief zijn. Waar wij ons druk maken over het feit of het scherm van Iphone te snel breekt, staan deze mensen iedere dag op met de vraag of ze morgen nog wel leven.

Het ondernemerschap in ons kwam naar boven en we dachten: ‘Wij gaan niet 1 waterput aanleggen, maar iedere dag een waterput aanleggen.’ Dat was onze missie!
Zo ondernemend als wij zijn kwamen we snel in de volgende fase van het avontuur terecht. Wij hadden inmiddels via onze relaties en het minbuza verschillende contactgegevens van lokale aannemers ontvangen. Deze lokale aannemers konden ons helpen bij het aanleggen van een waterput. Na verschillende meetings en bezoeken aan lokale markten, hadden wij de eerste offertes in handen voor het aanleggen van een waterput.

Na het zien van de offertes wisten we niet wat er door ons heen ging. Moesten wij nu boos worden of juist blij zijn?
De waterputten bij Unicef en andere charities bleken namelijk, tot onze grote frustratie, 5 tot 15 keer over de kop te gaan. Aangezien ik mezelf heb voorgenomen om me in mijn blogs niet te negatief uit te laten over andere charities, is het verstandig dat ik niet meer inga op de prijzen die andere charities vragen voor het aanleggen van een waterput.

Nu doorpakken!
Na inzichten te hebben uitgewisseld met lokale aannemers en overleg te hebben gehad met de lokale bevolking, zijn wij tot het inzicht gekomen hoe een waterput zo kosten efficiënt mogelijk aan te leggen. Dit ziet er als volgt uit:

1. Materialen moeten van de lokale markt komen, dus niet uit de grote steden. De transport kosten zijn anders te hoog. Daarnaast zijn de onderdelen duurder en duurt het te lang als iets gerepareerd moet worden.
2. Werken met aannemers uit het dorp, want lokale mensen hebben binding met hun eigen dorp. Hierdoor zijn ze bereid om geen arbeidskosten te rekenen en alleen de materiaalkosten.
3. Put laten graven en aanleggen door de dorpsbewoners. Op deze manier weten ze hoe het werkt en kunnen ze in de toekomst zelf reparaties verrichten indien nodig. Dit bespaart weer tijd en geld, waardoor de put z.s.m. weer in gebruik kan worden genomen.
4. Het aannemen van een waterput beheerder, de zogeheten ‘168 hero,’ zodat de put schoon blijft, onderhouden wordt en beveiligd kan worden. Op deze manier blijft de put kwalitatief goed en worden onderdelen niet snel gestolen.
5. De aanleg van de put moet in samenspraak gaan met de dorpschief. Ieder dorp heeft een chief die er is voor de mensen. Deze chief vertelt je precies welke grond je vrij kunt gebruiken. Want het krijgen van onverwachtse kosten, zoals betalen huur aan overheid of aan andere ondernemers, is het laatste wat we willen.
Als je dit proces wilt beheersen kom je uit op een kostprijs van +/- 350 euro. Ongekend dus wat de werkelijke kosten van de waterput zijn!


Wat bereiken we met dit bedrag?:

1. Gemiddeld 1300 mensen krijgen toegang tot water.
2. Water is werk. Een waterput heeft 2 parttime beheerders nodig. Dus je creëert werkgelegenheid.
3. Water is kennis. Doordat de bewoners weten hoe een put aangelegd moet worden, kunnen ze andere dorpen helpen bij het aanleggen van waterputten.
4. Water zorgt voor economie. Doordat dorpsbewoners niet meer uren naar de waterbron hoeven te lopen, hebben ze meer tijd om te werken of naar school te gaan.
5. Agrarische mogelijkheden die een start vormen van een economie.
6. Door schoon drinkwater worden ziektes als tyfus en cholera bestreden.
7. Het belangrijkste wat we bereiken is dat het doneren van een put voor dit bedrag niet langer meer alléén voor grote firma’s is, maar ook betaalbaar voor individuen.


Het vervolg

We waren heel benieuwd hoe de waterputten, aangelegd en beheerd door andere charities, er na enkele jaren bij lagen. Na een tour door Oeganda te hebben gedaan en verschillende dorpen te hebben bezocht, kwamen we tot een schokkende conclusie:


8 van de 10 waterputten waren buiten werking!

Dit kwam doordat de putten niet meer diep genoeg waren. Het had voorkomen kunnen worden als de putten gegraven waren met lokale bewoners. Dan hadden ze put zelf kunnen repareren. Wij wisten niet wat we erger vonden. Iemand die geen water had of iemand tijdelijk water geven. 
Daarnaast was het beeld van de waterput erg grauw en droevig. Dat wilde wij anders doen!
Een leuke, gekleurde waterput creëert een statement in een gebied. Naast het feit dat het een eye-catcher wordt van een gebied, zorgt het voor ‘the talk of the town.’


Ook voor donateurs talk of the town!

Wij willen de donateur feeling geven met de bevolking van wie zij het leven veranderen. Als wij het lef hebben om donateurs om donaties te vragen en ons dus te vertrouwen, dan hebben zij minstens het recht om te weten waar elke euro exact naar toe gaat en naar wie. Om het persoonlijk te maken, mag de donateur de kleur van de waterput zelf uitkiezen. Hierdoor komen mensen dagelijks aan bij een coole gekleurde waterput en jij krijgt feeling bij jouw donatie.


Wij zijn de enige die coole gekleurde waterputten aanleggen! En daar zijn wij best trots op ja!

Al snel stonden we met opgestroopte mouwen en een schep in de hand klaar om de eerste waterput aan te leggen. Na 10 dagen hard werken met een team van 4 man (en hulp van lokale dorpsbewoners) waren we super trots op het eindresultaat! De eerste 168 custom waterput was aangelegd. Om er een coole waterput van te maken, gaven we de waterput een blauwe kleur!


Hoe super gaaf is dit!?

Na een geslaagd avontuur hadden we besloten om onszelf vol in te blijven zetten voor de toegang tot water! En wij willen ook de donateurs iets terug geven voor hun inzet. Wij willen het persoonlijk maken. Geen mailtje met: Bedankt voor jouw donatie’. Maar gewoon tastbaar een foto van een waterput in jouw kleur met jouw logo!


Hieronder enkele voorbeelden van hoe cool onze waterputten zijn!Bronvermelding voor dit artikel:
https://sos-stichting.nl/voltooide-projecten/waterput-marokko-2/
https://ihhnl.org/nl/waterputten-in-somalie/
https://www.doneeractie.nl/waterputten-in-tanzania/-1186